Κυριακή 15 Μαΐου 2011

librats




Περπατώντας στην πόλη με το βλέμμα στο έδαφος ανακαλύπτεις τα πιο άχρηστα και περιττά αντικείμενα αλλά και αυτά που σου εγείρουν τη φαντασία... cent του ευρώ, διαφημιστικά, περιττώματα... οπ! ένα βιβλίο...
Κάθε φορά μια φευγαλέα εμπειρία που την επόμενη στιγμή ξεχνάς.. και βρίσκεις μια άλλη... και την ξεχνάς... και βρίσκεις μια άλλη... και την ξεχνάς... και μια άλλη...
Ένα βιβλίο που αλλάζει χέρια... και το ξεχνάς...
Ένας χώρος που αλλάζει τον ιστό... και τον ξεχνάς...

Βρύση








καπάκι για εύκολο κουβάλημα μέσα στην πόλη

πρόταση α

πρόταση β

Η ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης του Βόλου, είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, ενώ κάποιοι γεμίζουν και μεταφέρουν στον Βόλο μπουκάλια και μπιτόνια από πηγές του Πηλίου.

Στη σύγχρονη δημόσια βρύση που προτείνουμε, το νερό του δικτύου ύδρευσης θα μπορούσε να υπόκειται σε μία επιπλέον διαδικασία καθαρισμού. Το καλής ποιότητας νερό που θα προκύπτει, θα προσφέρεται στους κατοίκους της πόλης, είτε για κατανάλωση στον δρόμο, είτε για προμήθεια κάποιας ποσότητας για τις ανάγκες του σπιτιού τους.

Στον χώρο της βρύσης θα διατίθενται και τα δοχεία (μπουκάλια) τα οποία θα μπορεί να γεμίσει και να μεταφέρει ο χρήστης το νερό. Τα δοχεία αυτά θα βρίσκονται στοιβαγμένα περιμετρικά της βρύσης, σχηματίζοντας, ως δομικά στοιχεία, τους τοίχους που την περιβάλλουν. Θα μπορούσαν να διατάσσονται ως τούβλα, σε στοίβες, ή να στηρίζονται σε διακριτό σκελετό. Αφαιρώντας δοχεία, οι χρήστες θα επεμβαίνουν στην μορφή των «τοίχων» δημιουργώντας ανοίγματα ή μεταβάλλοντας το ύψος του. Το ίδιο το δοχείο, καθώς μεταφέρεται μέσα στην πόλη, θα διαδίδει την ύπαρξη της βρύσης. Ο χρήστης θα μπορεί να επιστρέψει τα άδεια δοχεία στη βρύση για επανάχρηση, ή να τα κρατήσει και να τα χρησιμοποιήσει ως δοχεία ή ως δομικά στοιχεία!

Στο χώρο της βρύσης θα δημιουργείται ένα μικροκλίμα που θα προσφέρει συνθήκες θερμικής άνεσης στον επισκέπτη, θα είναι δηλαδή ζεστότερο τον χειμώνα και ψυχρότερο το καλοκαίρι σε σχέση με τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της θέρμανσης ή της ψύξης, αντίστοιχα, ποσοτήτων νερού που θα βρίσκονται σε μικρές ή μεγαλύτερες δεξαμενές/γούρνες/αυλακώσεις, και οι οποίες θα γεμίζουν με κάποιο τρόπο από το τρεχούμενο νερό της πηγής. Η θερμοκρασία του χώρου θα μεταφέρεται και στους τοίχους/δοχεία, και θα διατηρούνται έτσι δροσερά το καλοκαίρι και λιγότερο κρύα τον χειμώνα. Οι ευχάριστες κλιματικές συνθήκες του χώρου θα προσκαλούν τον επισκέπτη να ξαποστάσει. Πέρα όμως από τους ανθρώπους χρήστες, στις γούρνες της βρύσης θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν και τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες αλλά και τα πουλιά της πόλης.


Μετρητής χρόνου






Στο κατάστημα επί των οδών Σόλωνος και 28ης Οκτωβρίου τοποθετείται ένας μικρός αμπελώνας. Η αντίφαση που παρουσιάζει η εν λόγω πρόταση, ένας αμπελώνας μέσα στον αστικό ιστό, μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης του βλέμματος. Πέρα από το οξύμωρο , ωστόσο, ο στόχος της πρότασης είναι να αποτελέσει ένα μηχανισμό ο οποίος θα δηλώνει το χρόνο. Ο κύκλος ζωής του αμπελιού υποδηλώνει το πέρασμα από τη μία εποχή στην άλλη. Αποτελεί ένα ζωντανό «ρολόι», ένα μετρητή του χρόνου.






Ύπνος σε βιτρίνα / μνήμη του σώματος

Επισημείωση του χώρου μέσω του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό υπονοείται η παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου καιπροβάλλεται η “ιδιωτική” συνήθεια του ύπνου σε δημόσια θέα.

Ένταξη του σώματος μέσα στον χώρο, σώμα ξαπλωτό/ σε οριζόντια στάση. Χώρος για ξεκούραση του σώματος, άμεσα σχετιζόμενος με την ανθρώπινη κλίμακα.

Ύπαρξη φίλτρου στην βιτρίνα (συνολικό ή μεμονωμένα στοιχεία), απαραίτητο για την συνθήκη του ύπνου [φως-σκοτάδι] αλλά και [απόκρυψη-φανέρωση] οπτικής.

Με αφορμή κάποιες στάσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, προέκυψαν ρευστές επιφάνειες που θα διαμορφώσουν τον εσωτερικό χώρο.











































κάτοψη ισογείου